NBV Webinar marathon - tweede studiedag
Datum | 10-11-2021 |
---|---|
Tijdstip | 19:30 |
Plaats | online |
Programma webinar marathon november - Ben jij erbij?
Dit jaar vinden er in november geen fysieke studiedagen plaats, maar er is wél een webinar marathon! De Commissie Studiedagen heeft afgelopen maanden veel werk verricht om een gevarieerd en inhoudelijk aantrekkelijk programma neer te kunnen zetten. En daar is ze in geslaagd! In november kan je elke week deelnemen aan een webinar. Er is zowel afwisseling in dagen als op inhoud, zodat zoveel mogelijk leden minstens een keer kunnen en willen deelnemen. En wil je ze alle vier bijwonen, dan mag dat ook! Hieronder vind je een uiteenzetting van alle vier de webinars.
Woensdagavond 10 november | Honingprogramma en Samen imkeren: Diversiteit en eenheid bij elkaar!
Coby van Dooremalen - Senior onderzoeker en programmaleider Bijen@wur, Wageningen Research
Aangevuld met verschillende bijdragen van de deelnemers aan Samen Imkeren: Stichting De Duurzame Bij, Werkgroep de Vitale Bij, Beebreed Nederland, BD imkers.
Duurzaam bijenhouden wordt steeds belangrijker. In Nederland werken verschillende initiatieven toe naar methoden en bijenvolken die met minder middelen toe kunnen in relatie tot de parasiet Varroa. Bijen&wur doet samen met een aantal van deze initiatieven onderzoek op een gezamenlijke bijenstand. Het doel is kennis over het imkeren met en de gebruikswaarde van deze weerbare bijenvolken te verzamelen. En hiermee mogelijkheden van imkeren zonder Varroa bestrijding naar de praktijk uit te dragen. Dit Samen Imkeren onderzoek is onderdeel van het Honingprogramma. Ook het andere werk dat Bijen&wur verricht in het Honingprogramma wordt tijdens dit webinar toegelicht.
Woensdagavond 17 november | Natuurlijk imkeren & Praktisch imkeren
Ben Som de Cerff - Hobby-imker en docent koninginnenteelt en bijenteelt, auteur Bijenblog
Natuurlijk(er) imkeren
Wat kan je als imker bewust doen en vooral laten om het natuurlijke gedrag van het bijenvolk te ondersteunen? Dit alles heeft tot doel de vitaliteit van onze bijenvolken te bevorderen. Aan de hand van praktische voorbeelden zal het thema “Natuurlijk(er) imkeren” toegelicht worden. Aangezien imkeren een persoonlijke belevenis is, is er geen zwart-wit en kan iedereen zijn eigen grijstinten creëren en zijn persoonlijke werkwijze hanteren.
Cyriel Lendfers- docent groene ruimte en projectmedewerker CITAVERDE College
Praktisch imkeren
Je hebt na een cursusjaar je imkerdiploma behaald en vol goede moed ga je met je eigen volk van de cursus de winter in. Na de winter begint het avontuur, al dan niet met ondersteuning van mentor, coach of verenigingsafdeling. En dan komen de uitdagingen, dilemma’s, keuzes die niet alleen bepaald worden door weersomstandigheden, maar door het ontwikkelingsritme van het volk. Nieuwsbrieven, ervaringen van anderen en natuurlijk de eigen opgedane kennis en ervaring kan voor verrassingen en onzekerheden zorgen. Hoe kun je daar mee omgaan? Wat voor type imkers zijn er en wat is jouw manier van imkeren?
Donderdagavond 25 november | VSH & Koninginnenteelt
Thomas van Pelt - imker bij www.bergbienen.com, bijenexpert (twee Duitse gemeenten)
Duurzaam bijenvolken creëren
Een titel die meteen voor spanning zorgt: hoe interpreteren we vandaag nog “duurzaam”? En wat heeft dat met bijenhouden te maken? Er bestaan 1001 methodes om bijen te houden en toch zijn we steeds op zoek naar een optimalere weg om bepaalde processen efficiënter vorm te willen geven. Vanuit de biologie van de bij, een beetje filosofie, de uitdagingen en vooral naar een toekomstig succes als imker vertel ik een verhaal dat in onze middelgrote imkerij tot nu toe goed afliep. Ook twijfels en kritische puntjes worden besproken en er is uiteraard ruimte voor interactie.
Henk Rostohar - imker, koninginnenteler, auteur boeken koninginnenteelt en imkerweetjes
Koninginnenteelt - Waarom koninginneteelt overwegen, wat heb je nodig en wat kan het je brengen?
Het webinar gaat niet zo zeer in op de wijze van telen en de techniek, maar behandelt vooral de overwegingen om met koninginneteelt te beginnen. Wat kan het je als imker brengen en wat heb je er voor nodig?