15-06-2025

De zomerdracht barst los

Meld je aan als blogvolger, dan krijg je gratis een bericht wanneer er een nieuw bericht is  verschenen. Helaas wilden de foto's van de linde niet goed landen in deze fotocollage. Via swipen zie je alle foto's. 

De zomerdracht barst weer los, voorzover de planten geen last hebben van de droogte. Op de foto zie je de directe omgeving van mijn thuisbijenstand. Op 500 m een grote weide met witte klaver, nog geen gezoem zoals wel te horen is in de lindebloesem. Overal zie je bloeiende bramen, in allerlei varianten. Blijkbaar is er zoveel dracht dat je nauwelijks wilde bijen of honingbijen aantreft in de braambloemen. 

Vanmiddag heeft kleinzoon Daan het volk, dat gisteren zwermde en terugsloeg op de kast gecontroleerd. De moer moet wel aanwezig zijn, concludeerden we omdat de bijen volop 4,9 mm kunstraat aan het uitbouwen waren. Eitjes konden we niet vinden, want alle lege cellen waren volgestouwd met verse nectar. Uitsluitend volken die moergoed zijn, willen raat uitbouwen. 

Gisteren had ik ze al extra ruimte gegeven door een broedaflegger met die ene gesloten broed te maken. De uitgenomen ramen zijn dus vervangen door kunstraat. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Ton Donders

    15-06-2025 om 23:38

    Hoi Ben,
    Ik bekeek gisteren bk(1baks imkeren)
    Deze was zowat verzopen in de nectar.
    Geen plaats meer om te leggen.
    Wat nu?
    Lege bk erop zodat ze weer ruimte heeft om te leggen.?

    Bvd
    Ton

    Ha Ton, gewoon zorgen voor een extra hk en verder niks doen. De bijen horen het naar boven te verplaatsen, soms is de dracht te groot en dan duurt het wat langer. Uiteindelijk komt het wel weer goed. Groet, Ben

  • gerry

    16-06-2025 om 08:25

    Dag Ben,

    Welke kopnagels gebruik je voor verschillende ramen? Ik heb nu de 7mm voor dadant. Nu ben ik bezig om ook mini + en simplex te voorzien van kopnagels maar na mijn gevoel is 7mm raatafstand te weinig. Ik hoor graag even of ik voor simplex of mini + dan bijvoorbeeld de 10 mm moet gebruiken.

    Ha Gerry, klopt voor simplex is 10mm de juiste bij gebruik van kleine cellen. Groet, Ben

  • Rob C.

    16-06-2025 om 08:48

    Bedankt voor al je berichten waar altijd iets uit te leren valt.
    We hebben hier in Vlaanderen een lente qua honing die we nog niet veel hebben meegemaakt. De volken blijven de honingzolders volsteken. De gevolgen van de klimaat opwarming zijn niet meer te ontkennen.

    Ha Rob, inderdaad leidt de extreme verhoging van gemiddelde en maximale temperaturen tot bijzonder gedrag bij de bijen. Groet, Ben

  • Hero

    16-06-2025 om 10:39

    Hier ook een enorme paardebloem oogst gevolg door een enorme acacia oogst, Een ander ding is ,maak broedafleggers maar al 2keer ging dezelfde broedaflegger dood van het zelfde volk, ben bang dat het volk niet echt gezond is , beter niet meer natelen denk ik zo, van dat volk. Groet Hero.

    Ha Hero, hoe ging dat broedafleggervolk dood? Wat zag je gebeuren? Groet, Ben

  • Wim Tegels

    16-06-2025 om 11:05

    Ik heb nog een paar jonge volken op 6 ramen. Die moeten nog naar een grotere kast. Nu hoor ik verhalen dat de bijen vanaf 21 juni nauwelijks meer kunstraat uitbouwen. Ik heb echter geen uitgebouwde ramen om ze te vergroten. Tot hoe lang kan ik succesvol kunstraat inhangen? Ik kan de jonge volken eventueel nog bijvoeren met winterhoning die ik nog over heb als dat helpt voor het uitbouwen

    Ha Wim, zit de winterkoning in gewone bk-ramen? Plaats er dan één aan iedere zijkant aangevuld met kunstraat en in het midden het volk. Leg op het voergat een 2,5 kilo pak apifonda en over 4 weken is alles uitgebouwd en bezet. Groet, Ben
    Het bouwen na de langste dag wordt ook minder vanwege een tekort aan dracht

  • Cees

    16-06-2025 om 15:42

    Ik heb half april een broed aflegger gemaakt (2 ramen brias, 2x voer en 2x leeg)
    2 weken geleden in elfraams kast gezet (toen 4 ramen broed en 2 ramen voer).
    Vanmiddag kwam er een zwerm af.
    Ik dacht dat kleine broedafleggers van het betreffende jaar niet meer zouden zwermen?

    dag Cees, je had die 6-ramer al een maand eerder in een grote kast moeten hangen, dan hadden ze je nu een volle hk bezorgd. Maar door het ruimte gebrek in de 6-ramer is overbevolking en zwermdrift ontstaan. Helaas... voor jou en de bijen. Groet, Ben

  • Bert

    16-06-2025 om 15:52

    Hoi Ben,

    Wat is anno 2025 een normale prijs voor één potje bloemen honing van 450 gr?

    Hoog (onverklaarbare) wintersterfte percentage.

    De AH die steeds meer aanwezig is in Nederland en schade veroorzaakt aan de volken en dan hebben we het nog niet over varroa.

    Al bij al heeft een imker steeds meer werk aan z'n volken en/of verliezen die hij mee moet calculeren in z'n honing prijs.

    In Frankrijk zie je de potten al voor 10 euro te koop staan bij een lokale imker.

    Ik vind dat hier de honing over het algemeen voor te weinig te koop staat.

    Ha Bert, ik deel je mening dat de honing in vergelijking tot Frankrijk zwaar ondergewaardeerd wordt in Nederland. De prijs is sterk afhankelijk van de soort honing en de regio. Men betaalt in de randstad meer dan op het platteland en specifieke soort honing mag hoger geprijsd worden dan algemene bloemenhoning. Een consumentenprijs van 6,95 tot 9 euro vind ik een billijke prijs. Heidehoning 12 euro, dat alles in 450 grams potten. Maar men vraagt in het westen vaak al meer of herzelfde voor 350 grams potten. Groet, Ben



  • Gerry

    16-06-2025 om 16:44

    Oke dus voor dadant 7mm kopspijkers en voor simplex en mini plus 10 mm kopspijkers? Ik kan het nergens goed vinden welke ik moet gebruiken. Heb 5.4 en 5.1 kunstraat.

    Ha Gerry, ik ken wel een goed imkerboek over kleine cellen. 5,4 moet je alleen in de hk gebruiken. Wanneer je 5,4 kunstraat op is, zou ik in de hk ook 5,1 gebruiken. Groet, Ben

  • Wim Tegels

    16-06-2025 om 17:30

    Zie bericht van 11:05

    De winterhoning is geslingerd, zit in een emmer

    Ik kan ze wel 2,5 kg in de voerbak geven

    Dag Wim, op die manier stimuleer je de raatbouw niet, want verdunde honing zullen ze direct opslaan. Bovendien gaat verdunde honing heel snel gisten. Dus niet doen. Geef ze dus maar een pak suikerdeeg. Groet, Ben
    ps dat wintervoer ook niet meer gebruiken als wintervoer ivm verhoogde HMF

  • Bert

    17-06-2025 om 08:09

    Dag Ben dank voor je antwoord.

    zelf heb ik een aantal honderd potten van 450 gr per jaar en verkoop ze aan de weg voor 7 euro en aan boerderijwinkeltjes in de buurt voor 6 euro. Ik had al het vermoeden dat dit aan de lage kant was volgend jaar ga ik dus met 0.5 of 1 euro omhoog met de prijs. regio zeeland.

    Helaas zijn er ook nog altijd imkers die honing in een appelmoespotje voor 5 euro verkopen, vaak geslingerd uit oude zwarte raten met een zelfgemaakte slinger....lekker hygienisch maar niet huis. Dit blijft er ook mede voor zorgen dat het een ondergewaardeerd product blijft en mensen denken dat honing goedkoop is en er niet te veel voor uit willen geven.

    jammer dat wij als imkers ook niet een soort van prijs afspraak kunnen maken net zoals de boeren. maar ja imkeren is natuurlijk een (leuke) hobby en geen vaste inkomstenbron.

  • joost

    18-06-2025 om 14:34

    Hoi Ben,

    Dit jaar ben ik volledig over gestapt naar 1 baks imkeren en baar daar super tevreden over, dank voor alle info en adviezen die je geeft via je blogs.

    Echter heb ik een vraag over raat vernieuwing,

    Ik heb een aantal volken waarvan de raat (te) oud en zwart is geworden en raat waar grote stukken darrenraat van is gemaakt, deze raat wil ik graag vervangen.

    Ik heb een aantal BKs als HKs in gebruik nu, als ik deze BK ramen heb geslingerd wil ik deze graag wisselen met de oude zwarte/darrenraten.

    Klopt het dat de K op het einde van de zomer nieuwe uitgeslingerde raten minder goed belegd dat oudere al bebroede raten?

    Wat kan ik nu het beste doen?

    zelf denk ik om de oudere zwarte raten naar de buitenkant te verplaatsten en deze eind juli (als het broednest al een stuk kleiner is geworden) deze raten uit te wisselen voor de nieuwere raten, echter zit er dan waaraschijnlijk al een grote hoeveelheid nectar in,

    Heb jij een advies hoe ik dit aan kan pakken? misschien de raten pas in het voorjaar 2026 wisselen?

    Ha Joost, vorig jaar heb ik een eenbaksvolk gewisseld van oudere 5,4 raten naar nieuwe 5,1 geslingerde raten. Ik heb na het afnemen van de hk's medio juli/eind juli de moer opgezocht en dit raam midden in de hk met natte geslingerde ramen gehangen. 1 geslingerd raam op de lege plek beneden en een mioerrooster op de bk met oude ramen geplaatst en de nieuwe bk met moer er boven op. Evt hk daar weer bovenop.
    Na 3 weken zijn je oude ramen uitgelopen en beschikbaar om compleet weg te nemen. Het oude broedraam moet je al na een paar dagen omruilen met beneden. Ik zal deze methode ook in mijn imkerboek opnemen. Groet, Ben
    ps ik hoop dat je de aanpak begrijpt.



  • J El

    19-06-2025 om 00:08

    Dag Ben,
    Vol verbazing heb ik vanavond gezien dat eensklaps de honingkamers vol zitten, tegen verzegelen aan. Dat betekend ruimte geven. Ik ben echter wel door mijn uitgebouwde ramen heen. Zou er nog genoeg dracht zijn de komende weken om ze raat uit te laten bouwen? Als ze de BK vol sjouwen is het ook wat.

    Ha J., ze bouwen nog goed dankzij de aanhoudende dracht. Zet de kunstraat wel onder de verzegelde honing. Groet, Ben

  • Joost

    19-06-2025 om 10:00

    Dank Ben ik snap je uitleg, volgens mij heb je daar vorig jaar een filmpje van gedeeld.

    Maar dit is wel complete raat vernieuwing. Ik wil alleen de verouderde raten vernieuwen, dat zijn en 3 tot 4 per volk.

    Ha Joost, dan kun je bij de voorjaarscontrole en de controle medio augustus net voor het inwinteren gebruiken om de oude lege ramen te vervangen door nieuwe geslingerde ramen. Ook bij het maken van broedafleggers kun je nieuwe kunstraat toevoegen. Groet, Ben

  • cees

    19-06-2025 om 16:09

    dag Ben wanneer verwacht je dat de laatste linde is uitgebloeid?

    ik zit namelijk met het volgende, alle HKS op de volken zijn redelijk gevuld maar zijn nog niet helemaal op gewicht, dus er kan nog wat bij. Liever zet ik er geen nieuwe HKs meer op (worden dan BKS met kunstraat omdat ik door de HKS heen ben) en heb zoiets van laat ze deze maar afvullen en verzegelen en dan slinger ik ze, en plaats ik weer een bakje en indien nodig 2 terug voor de luzernedracht. mochten deze niet vol komen of verzegeld zijn dat zet ik de HK onder de BK en ga zo de winter in.

    of is dit een slecht idee?

    mochten ze de BKs vullen dan verplaatsten ze dat na het slingeren toch weer naar de lege HKS?

    Ha Cees, altijd een deels gevulde hk achter laten. Nooit kaal slingeren. Er zijn vele lindeboom soorten, de winterbanden is in de regel de laatste. Dat hangt ook af van de regio. Noord is veel later met de bloei.
    Open honing onderzettern kan, controleer na een paar weken of ze en hoeveel er boven en naast het broednest is opgeslagen. Op honing alleen onder kun je niet goed overwinteren. Groet, Ben

  • Robin

    19-06-2025 om 21:54

    Hallo Ben
    Hier het zelfde de broedkamer verzopen in de nectar .

    Ha Robin, komt vanzelf weer goed, ze hebben even de tijd nodig om het te verplaatsen. Groet, Ben

  • Cees

    22-06-2025 om 07:56

    Hoi Ben, als de 2 buitenste BK ramen zo goed als volledig gevuld en verzegeld zijn en er een krans vam voer rond het broednest zit dan kan ik toch wel alle honing afnemen en uitgeslingerde ramen terug plaatsen?

    Ha Cees, dat is inderdaad wel voldoende om twee weken slecht weer te overbruggen. Ik begrijp dat je nog een luzernedracht verwacht? Overigens is hier de linde en witte klaverdracht nog volop gaande, dus ik zou de hk's op dezelfde dag nog terugplaatsen. Ik zou er 1 minder terug plaatsen per kast en even een week aanzien hoe de dracht verloopt. Bij teveel hk's verspreiden ze honing te veel. Groet, Ben

  • Mike

    23-06-2025 om 11:01

    Hallo Ben. Ik heb een volkje die moerloos is. Heb er een raampje brias ingehangen en hopelijk over een 3tal weken eitjes en broed te zien. IUiteindelijk wil ik ze overplaatsen naar een topkast. Nu is mijn vraag: stel dat dit niet lukt, kan ik dan de bijen met raampjes overplaatsen in de topkast en een koningin erbij plaatsen?

    Dag Mike, 3 weken is te kort dag, geef ze 4 weken de tijd. Mocht dit mislukken, dan zijn de werksters te oud en waarschijnlijk eileggend geworden en kun je dus geen moer in laten lopen. Dat zal mislukken. Groet, Ben

  • Joost

    25-06-2025 om 15:12

    Hallo Ben

    Wanneer kan je weer het beste slingeren of maakt dat niet uit?
    Heb namelijk meerdere volken met volledig verzegelde Hk's. Zal dat al linde honing zijn?

    Ha Joost, op zich maakt dat niet uit. Je laatste kans is voordat je begint met inwinteren. Maar je mag ze ook inwinteren op eigen honing.
    Op dit moment kan er acaciahoning, lindehoning en witte klaverhoning inzitten. Het is maar net wat en hoeveel er van deze planten in de buurt staan. Daarnaast heb je ook nog bramen en tamme kastanje.
    Je mag nu al slingeren, maar laat er altijd een gevulde hk opstaan als reservevoedsel. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.