09-12-2024

Geruimd primair AH-nest in Italië

Begin december werd er door Willem Renders, een Nederlandse imker en al tientallen jaren woonachtig in Italie, een primair AH-nest geruimd in een schuurtje in Italië. Blijkbaar had het zich laat gevestigd en was het dus niet overgegaan naar de secundaire fase hoog in een boom. Een wonderbaarlijk bouwwerk van 50 cm hoogte hing aan het dak. Er vlogen een week eerder nog enige hoornaars rond en in het nest zaten nu alleen nog maar koninginnenpoppen, larven waren er niet meer te vinden. 

Geniet van dit bijzonder creatieve bouwwerkje door op de foto's te klikken. De ronde vliegopening zit aan de onderkant. Met dank aan Willem, die met kunst en vliegwerk zijn bijenvolken in leven weet te houden. Dit jaar was de overlast vanwege het natte voorjaar beperkt. De ontwikkeling kwam net als in ons land laat op gang.  

Ben Som de Cerff, hobby-imker, auteur van imkerboeken en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Marinus Pannevis

    09-12-2024 om 16:45

    Mooi bouwwerk en bedankt voor het delen Ben. Bestaan er voor de AH ook parasieten zoals Varroa voor honingbijen? En parasiteren deze dan ook via de poppen van de AH?

    Dag Marinus, er wordt in het buitenland wel onderzoek gedaan naar de werking van schimmels en ik meen ook naar bacteriën als biologisch bestrijdingsmiddel dat ingebracht wordt in nesten.
    Parasieten hebben weinig invloed omdat de nesten dood gaan in de late herfst. Alles gaat dood met uitzondering van enkele moeren. Groet, Ben

  • Peter engels

    09-12-2024 om 16:55

    Bekijk de schoonheid van zo,n nest.Nee laat maar.:(

  • DIRK BATENO MAGINET

    09-12-2024 om 18:45

    tja zeg het wel . mensen he

  • Chris van Schaik

    09-12-2024 om 19:32

    Goedenavond, prachtig !!!!
    Maar ik heb een andere vraag. Ik ben beginnend imker. Met een volk op 6 ramen deze zomer gekocht. Hele zomer goed gevlogen dus de kast zit vol honing. Nu zie ik dat mn volk krimpt naar 3 of 4 ramen en rondom de kast liggen veel dode bijen.
    Ik wil nog met gif aan de gang maar las dat dit moet gebeuren tussen de -5 en 5 graden en het liefst smorgens. Nu blijft het maar warm. Wanneer is dan de beste tijd? Even afwachten tot het kouder wordt?
    Ben bang dat mn volk anders niet overleeft. Graag jullie mening en uitleg. Alvast bedankt. Chris

    Ha Chris, ik heb deze zelfde vraag al bij een ander blogbericht beantwoord. Groet, Ben

  • Peter

    09-12-2024 om 20:07

    Inmiddels zijn er in mijn woonplaats (Houten) al 4 nesten gevonden. Allemaal laat gevonden en eentje niet geruimd, dus reken op 7 (groeifactor) x 4 nesten = 28 nesten volgend jaar. Mijn zorgen zijn best groot, dus zie uit naar meer inhoudelijke artikelen/blog berichten over dit onderwerp. Want de laatste twee berichten over dit grote thema hadden helaas weinig diepgang. Ik ben benieuwd naar:
    - wat wordt de NL strategie volgend jaar?
    - gaan imkers opgeleid worden t.b.v. verdelging in hun eigen omgeving?
    - welke gebieden in Nederland werk de bestrijding al goed? Hoor mooie verhalen hoe het in het oosten en noorden is georganiseerd?
    - wat zijn de bevindingen uit Zeeland?
    - welke onderzoeken lopen er naar de AH in Nederland?
    Vriendelijke groet,
    Peter Hoogland

    Dag Peter, in dit blog deel ik als imker en docent bijenteelt mijn ervaringen met imkeren. Graag geef ik ruimte aan AH-specialisten om als gastblogger meer te vertellen over de relatie tussen de AH-bestrijding en de mogelijke rol van imkers. Meer dan koninginnen vangen in het voorjaar en speuren en traceren van nesten kunnen imkers niet doen.
    Persoonlijk zou ik wel willen pleiten om alle NBV regio's uit te rusten met opsporingshulpmiddelen voor het zonderen van AH's. Misschien dat hiervoor een beroep gedaan kan worden op een SIBB-subsidie.
    Maar dat is niet aan mij. Wat mij betreft is de UK een goed voorbeeld hoe het geregeld zou kunnen worden. Daar zijn vele bee-inspectors in dienst van de overheid die het veldwerk op het gebied van honingbijen en hun predatoren erbij doen als overheidstaak. Voor meer info, zie: https://youtu.be/lcnnnPCs1JQ?si=qqy7DRPmk9_f2gKM
    Groet, Ben

  • Roel

    10-12-2024 om 07:38

    Beste Ben
    Was eerder in Portugal en zag het verwoestende werk van de AH bij de imkers. Velen richten zich minder op opsporing, maar op bescherming van hun bijenvolken.
    Temeer dat "de strijd" al in veel gebieden verloren lijkt te zijn.
    Maw wat zie jij als de beste beschermingsmaatregelen, zodat de volken kunnen overleven.

    Ha Roel,
    Zelf heb ik slechts 1 AH kunnen vangen in mijn VBI-val, dat was in oktober meen ik. Gemerkt en nooit meer terug gezien. Dus veel persoonlijke ervaring heb ik niet. Op grond van ervaringen van anderen en nieuwe publicaties zou ik de volgende imkertechnische maatregelen voorstellen:
    1. Plaats de bijenvolken enigszins verstopt achter struikgewas, zodat de ruimte voor de kasten minder ruimte overlaat voor hoverende AH's; Ze jagen op zicht en heesters verhinderen dat zicht.
    2. Houd uitsluitend sterke volken aan, zwakke volken vallen ten prooi aan varroa's, wespen en hoornaars
    3. Gebruik meerdere bijenstanden. Het AH-probleem is vaak lokaal vanwege de nabijheid van een AH-nest. Zodoende kun je de volken eventueel verkassen
    4 Zet extra broedafleggers op (20% extra volken) om eventuele verliezen te kunnen compenseren
    5. Schakel over op eenbaksimkeren, zodat de volken in september, oktober en november de broedkamer goed sterk bezetten. In tweebaksvolken wordt de onderbak slecht verdedigd.
    6. Probeer eens een 3,5 cm ronde vliegopening op 1/3 van de bodem uit met daarvoor een RVS-draaischijf. De bijen zullen linea recta naar binnen kunnen vliegen en kunnen de natuurlijke opening beter verdedigen;
    7. Selecteer je volken/koninginnen op verdedigingsgedrag. Sommige volken doen dit veel beter dan anderen, die over zich heen laten lopen.
    8. Wellicht dat zwart vogelgaas met een maaswijdte van 2,5 cm in gebruik bij aalbessen en aardbijen iets kan helpen als bescherming over de bijenstand/stal. Honingbijen wennen er wel aan en vliegen er door heen. Het kan ook averechts werken omdat de honingbijen afremmen. Maar het is de moeite waard om dit uit te proberen.
    Dan AH-remmende maatregelen:
    1. Plaats vooral voorjaarsvallen om AH-koninginnen weg te vangen. Wat zich niet vestigt, veroorzaakt ook geen overlast. Dus stimuleren vanuit IN en de NBV.
    2. Met subsidie van overheid/provincie zouden we opsporingsapparatuur moeten kunnen aanschaffen. Deze kunnen we bij de regionale NBV-groepen in beheer geven, die ze vervolgens weer in bruikleen geeft aan speurgroepen die voortkomen uit lokale afdelingen. Dit moet leiden tot een Nederlands netwerk van NBV-groepen (ook IN-groepen), die weer regionaal in contact staat met speurgroepen.
    Vervolgens moeten commerciële partijen de opruiming van de nesten verzorgen.

    Dit zijn ongeveer mijn ideeën op het vlak van de A.hoornaars. Ik hoop en verwacht dat de overlast in Noordwest Europa minder zal zijn dan in Zuid Europa. De herfst en winter valt hier veel vroeger in, en de piek van de overlast veroorzakende nesten valt vrij laat wanneer onze volken al ingewinterd zijn. Groet, Ben

  • Roel

    10-12-2024 om 12:56

    Txs zag al enkele waardevolle aandachtspunten
    Zelf de AH in actie gezien en was aan t denken aan electrische harp en koldo-belasko bescherming

    Heb gelukkig nu nog ff de tijd.
    Ps
    Eenbaks-imkeren doe ik al en draaischijf heb ik al op mn topkast

  • Jeroen wonders

    10-12-2024 om 13:54

    Dag Ben, dank voor de mooie beelden van het nest. Als ik de plaatjes zie vind ik het nog best lastig om zo te zien of het wel om de Aziatische hoornaar gaat. De paar beelden waar de hoornaars te zien zijn, zouden ook het idee kunnen geven dat het de Europese hoornaar is. Kun je daar iets over zeggen?

    Ha Jeroen, het verschil is heel eenvoudig te zien aan de poten. Gele poten zijn A.hoornaars. Klik maar op de foto's dan zie je soms een hoornaar. Even uitzoomen en je ziet duidelijk gele poten. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.