Bijensterfte Drenthe in onderzoek
04-02-2021
Oorzaken van ernstige bijensterfte eind 2020 in ZW-Drenthe nog onbekend.
Een kort overzicht door Marleen Boerjan namens het NBV bestuur.
Eind december 2020 berichtten de lokale media in Drenthe over massale bijensterfte bij 2 imkers in het zuidwesten van de provincie. Deze alarmerende berichtgeving was voor dhr. Roel Broekman, ledenraadslid groep Drenthe, aanleiding contact op te nemen met de getroffen imkers en ook met alle andere 103 leden in de getroffen regio ZW.- Drenthe. In een later stadium heeft dhr. Broekman nog navraag gedaan bij de negen Drentse besturen van de NBV afdelingen.
Het resultaat van deze zeer uitgebreide inventarisatie was bemoedigend: niets verontrustend, behalve dan bij de reeds bekende imkers en een tweetal kleinere imkers. Later berichtte een imker, geen bekende van de andere imkers, dat al zijn 8 volken dood waren. Natuurlijk zegt dit nog niets over de voorjaarsterfte 2021, we wachten af.
Bleven over de 2 imkers die, eind december, alle volken dood/leeg hadden aangetroffen: respectievelijk 8 en 50 volken. De getroffen imkers hebben geen idee wat de oorzaak zou kunnen zijn want eigenlijk was het bijenjaar goed verlopen en ook de honingoogst was niet slecht, er was een normale bestrijding van de varroamijt uitgevoerd. De volken waren ingewinterd met een zelfgemaakte suikeroplossing, ook normaal lijkt mij.
Wel hebben de imkers monsters van de dode bijen, honing en voer opgestuurd voor onderzoek naar Bijen@WUR.
Ledenraadslid dhr. Broekman kwam niet veel verder en heeft logischerwijze de hulp van een NBV bijengezondheidscoördinator ingeroepen. Zo is gezondheidscoördinator dhr Bert Willigenburg uit Pesse op bezoek gegaan bij de getroffen imkers en heeft hij een uitgebreid met de getroffen imkers gesproken. Daarna heeft dhr Bert Willigenburg uitgebreid onderzoek gedaan in de kasten. In een van de kasten vond hij een dode koningin met een paar dode werksters. De inspectie van dhr. Bert Willigenburg leverde niet al te veel op: raten zagen er goed uit en was er nog voldoende voer aanwezigen. Wel constateert hij dat hoeveelheid stuifmeel in de raten gering was. Uiteindelijk concludeert hij dat waarschijnlijk de varroamijt de oorzaak van de sterfte is, ook al vond hij weinig uitwerpselen van de mijt in de broedcellen.
De imker, uit een andere regio, waarvan alle 8 volken dood waren zijn bezocht door gezondheidscoördinator Jan Enne Dees. Hij zag veel verontreinigde broedcellen met varroa uitwerpselen (‘bespikkelde cellen)’. Jan enne Dees concludeerde dat de varroamijt zeer waarschijnlijk de oorzaak van de sterfte was.
Conclusie over de wintersterfte eind 2020 in de regio ZW-Drenthe: oorzaak vooralsnog onbekend we wachten het bijen@WUR onderzoek af. Voor de getroffen imkers is het een zeer vervelend en kostbaar incident. Wat het laatste betreft zal de, door bekenden en collega imkers ingezette, succesvolle inzamelingsactie enig soelaas bieden.
Mijn gedachten: Wellicht is er een relatie met de geringe hoeveelheid stuifmeel aangetroffen in de raat en de gevoeligheid van de winterbijen voor de varroamijt. Het aanbod van stuifmeel was in het najaar op sommige plaatsen gering en wellicht krijgen we nog meer sterfte in het voorjaar.
Marleen Boerjan,
secretaris NBV
« terug naar het overzicht