Een blik op de inhoud van Bijenhouden juni 2023
15-05-2023
Killerbees, de gele tubebij en tronkenbijtjes. Ze vliegen allemaal voorbij in Bijenhouden nummer 3. Voor wie zich afvraagt wanneer bijen honingbijen werden; het antwoord staat in hetzelfde nummer.
Nog meer geschiedenis; in Slovenië is de honingbij mede dankzij keizerin Maria Theresia in de 18e eeuw een belangrijk onderdeel van de cultuur geworden, hierover leest u in het artikel Slovenië, een land vol imkertradities.
Voedselconcurrentie is een onderwerp waarbij meningen soms verder gaan dan de kennis over het onderwerp. Beroepsimker Peter Linnartz gaat het aan het hart dat over het gebied waar hij vlakbij zijn kasten heeft staan, Nationaal Park De Biesbosch, de meningen ongenuanceerd zijn en onvoldoende onderzocht. Hij schreef hierover een opiniestuk. Redacteur Henk van der Scheer zette samen met Tjeerd Blacquière alle feiten over dit onderwerp zorgvuldig op een rijtje. Handige informatie om op weloverwogen wijze het gesprek aan te gaan.
Astrid Schoots is al enkele decennia imker en heeft zich verdiept in mogelijkheden om meer natuurlijk te imkeren. Door boomstronken uit te hollen maakt zij een nieuw onderkomen voor haar bijenvolken en houdt dan nauwlettend in de gaten hoe het haar volken in zo’n boomstronk vergaat. Het interview met haar geeft inzicht in een manier van imkeren die steeds meer mensen aanspreekt.
Dit en nog veel meer leest u begin juni in Bijenhouden het vakblad voor imkers.
« terug naar het overzicht