Publiek webinar Biodiversiteit
"Hoe gaat het nu écht met de bij?"
Op dinsdag 28 september j.l. organiseerde de NBV voor iedereen die geïnteresseerd is een webinar over biodiversiteit. Het thema van dit webinar was toegespitst op de bijen en de bijenhouderij. Want hoe gaat het nu écht met de bij?
Kijk hieronder het webinar terug:
Presentaties
Inleiding Koos Biesmeijer | Directeur Naturalis (start op 3 min 33 sec)
Koos Biesmeijer neemt deelnemers mee in biodiversiteit in algemene zin. Download hier de presentatie.
Lezing Arjen Strijkstra | Lector Bijengezondheid & bioloog (start op 28 min 23 sec)
Vanuit zijn rol als lector Bijengezondheid geeft Arjen een beeld van de biodiversiteit toegespitst op de bijen en de bijenhouderij. Download hier de presentatie.
Lezing Eric Mahieu & Aat Rietveld | Commissie Biodiversiteit (start op 1 uur 12 min 44 sec)
Eric Mahieu en Aat Rietveld (Commissie Biodiversiteit) stellen op een interactieve en creatieve wijze de rol van de NBV in dit vraagstuk aan de orde, maar zeker ook de rol die iedereen zélf kan pakken. Deze lezing had geen powerpoint presentatie.
Overzicht antwoorden uit de chat
Niet alle vragen die tijdens het webinar in de chat werden gesteld, konden vanwege de tijd niet beantwoord worden. Hieronder vind je alsnog de antwoorden op de (on)beantwoorde vragen gesteld door de deelnemers vanuit de chat:
Overzicht antwoorden op vragen in de chat
De Nederlandse Bijenhoudersvereniging: meer dan honingbijen
Zorg voor natuurbeheer, en daarmee de leefomgeving voor bijen, is een kerntaak van de NBV. Deze ligt in het verlengde van de missie bijengezondheid te behouden en bevorderen. Zo heeft de NBV een Commissie Biodiversiteit waarin brede expertise aanwezig is om, zowel op praktisch als beleid adviserend gebied, vraagstukken over de leefomgeving van bijen op te pakken. Daarnaast heeft de NBV een landelijk dekkend netwerk van regionale Ambassadeurs Biodiversiteit opgeleid die zich op regionaal niveau inzetten voor een betere leefomgeving van bijen en andere bestuivers. De NBV is supporter van Deltaplan Samen voor Biodiversiteit, partner van de Nationale Bijenstrategie en schreef in 2020 haar eerste eigen Biodiversiteitsprijs uit. Binnen de NBV Biodiversiteitsprijs ontvingen de zeven winnende initiatieven samen een budget van €50.000,- voor de uitvoering van projecten ten gunste van duurzame verbetering van de leefomstandigheden van bestuivende insecten.